Info


Vanaf welke leeftijd mag mijn zoon/dochter bij de scouts? 


Het jaar waarin uw zoon/ dochter 6 jaar wordt, is het toegestaan om hem/haar in te schrijven bij de scouts. Wordt hij/zij dus in 2024 pas 6 jaar, dan kan je hem/haar inschrijven vanaf januari 2024.  
Lidgeld


Het lidgeld bedraagt €80,00 per persoon.
In deze prijs zit de verzekering van uw zoon/ dochter voor een heel scoutsjaar (incl. uitstappen, kampen en weekends) én het 4-uurtje mét drankje voor een heel scoutsjaar. 
Wie zich inschrijft na 1 maart betaald  een halfjaarlijks lidgeld van €40,00.

Sommige ziekenfondsen  en OCMW's hebben tegemoetkomingen om de kosten van vrije tijd te drukken (dus niet enkel het lidgeld, maar ook kampen en weekends). Daarnaast hebben verschillende gemeentes en steden ook een Uitpassysteem. Vraag er zeker naar bij de jeugd-/vrijetijddienst van je gemeente.Verzekeringen 


Je kind is verzekerd tijdens de scoutsactiviteit en op weg van en naar de activiteit.

Van zodra je je kind inschrijft en het lidgeld betaald is, ben je verzekerd. Je mag twee keer komen proberen en ook dan ben je verzekerd.

Moest er helaas toch iets mislopen, dan is de leiding op de hoogte van wat ze moeten doen. Zij zullen jullie ook alle nodige verzekeringsformulieren bezorgen.Het scoutsuniform bij scouts Sint-Joris 


Met het dragen van het scoutsuniform toon je dat je scout of gids bent en verwijs je naar de waarden van de beweging. Het scoutsuniform geeft leden en leiding de mogelijkheid om hun verbondenheid te tonen en laat toch ruimte voor een persoonlijke touch.

 

Kapoenen en Welpen: 

De Kapoenen en Welpen zijn niet verplicht een volledig scoutsuniform te kopen, aangezien zij hier vrij snel uitgroeien. 
Wat we wel van hen verwachten is dat zij het volgende dragen: 


1. Een korte broek / een rok (liefst groene kleur) >> tijdens de koude dagen is het zeker en vast toegestaan hieronder broekkousen te dragen 

2. Scoutsdas van de scoutsgroep >> aan te kopen bij de leiding (€10,50/st.) 


Sommigen dragen ook nog een Welpenpet (voor de kindjes tussen de 8 en 11 jaar), maar ook dit is niet verplicht.  


Jonngivers, Givers én leiding 

Van hen verwachten wij dat zij in perfect uniform aanwezig zijn op de vergaderingen, met uitzondering op de recent nieuwe leden of zij die graag eerst twee keer komen proberen. 

Hoe ziet een perfect scoutsuniform eruit? 


1. Scoutshemd 
2. Scoutsdas van de scoutsgoep >> aan te kopen bij de leiding (€10,50/st.) 

3. Een korte broek of een rok 


Op het scoutshemd horen ook nog tekens te hangen die elk hun eigen plekje krijgen (zie afbeelding). Waar kan  je de benodigdheden voor een uniform kopen? 
Dit kan zowel online via de Hopper-webinkel of in de Hopper winkel zelf  (Antwerpsesteenweg 242 - 9040 Gent)

TIP: voor een groene rok of groene korte broek kan je ook eens in de H&M, C&A, ... gaan kijken.


Groepslintje: krijg je van de leiding 

Takkenkenteken: krijg je van de leiding

Jaarteken: krijg je van de leiding 

België Europa: krijg je van de leiding 

Belofteteken: niet van toepassing 

Patrouillelint: niet van toepassing 

Vlaamse leeuw: zelf aan te kopen 

Provincieschild: zelf aan te kopen 

Internationaal kenteken: zelf aan te kopen

Jaarthema 2023 - 2024 : Speekstek, reuzeplek! 


Dit jaar komen we op voor onze omgeving en onze scouteske thuis. Zo maken we van elke plek een speelstek!


Scouts en gidsen spelen altijd en overal: binnen, buiten, op het water, in het bos, op het plein, alles daartussen of ver daarvandaan.Geen vierkante centimeter op ons pad naar ontdekking en ontwikkeling laten wij onbespeeld. Tegenwoordig staat onze wereldwijde speeltuin regelmatig onder druk. Maar we zouden geen gidsen en scouts zijn als we de handen niet uit de mouwen van ons hemd zouden steken. Opkomen voor onze omgeving en onze scouteske thuis, dat kunnen we, met groot plezier en kleine daden.


Speelplek = een noodzaak!


Als scouts en gidsen dromen we luidop van speelruimte die veilig en duurzaam is. Maar vandaag staat zowel de publieke ruimte als onze eigen plek onder hoogspanning: een vervallen lokaal, te weinig plaats of een beperkt budget om dingen aan te pakken. Daarom durven we als leden en leiding onze toekomstdromen uitspreken naar elkaar, naar ouders, naar onze omgeving en naar ons lokaal bestuur.Samen slaan we de handen in elkaar om zo onze speelruimte te verbeteren, te waarborgen én uit te breiden.Want kinderen en jongeren hebben ruimte nodig om speels jong te zijn!


Overal spelen


Luid schreeuwend of muisstil, half dromend of net hypergefocust, zwaar gecamoufleerd of helemaal opgetogen? De scouts is een plek waar we ons al spelend helemaal kunnen uitleven. Of dat nu wandelend op tocht, hangend in ons scoutslokaal of dobberend op een zelfgemaakt vlot is.We geven leden niet alleen de plek, maar ook de ruimte om voluit te experimenteren.En dat mag met tuimelen, vallen en weer opstaan, het liefst met wat groen in de buurt. Is dat niet meteen voorhanden? Dan trekken we met z’n allen naar het stadspark of wippen we enkele tegels om voor nieuw groen leven. De natuur is onze troef!


Inventief creatief


In de stad, op het platteland, op een grote speelplaats of een kleine wei,elke speelplek kan tot de verbeelding spreken. Is ons lokaal verouderd of niet helemaal van ons? Dan dagen we onszelf en onze leden uit om anders en creatief te spelen. Een omgevallen boomstam vormt al snel het centrum van een gigantisch elfenfort en een paadje dat verstopt zit achter een dik bladerdek blijkt de doorgang naar een verborgen rijk vol gekke aardmannetjes. Door onze fantasie kunnen we ook met minder een pak meer!


Graag gedaan


Al spelend zijn wete gastop plaatsen waar ook anderen van genieten. We helpengraag zorg te dragen voor die omgevingen zijn ons bewust van wat we doen, zonder ons eigen scoutsverhaal overboord te gooien. Of we maken er een spel van! Wie ruimt na de activiteit het snelst al het spelmateriaal op? Ook op ons eigen terrein geven we het goede voorbeeld. Zo tonen we onszelf aan elkaar, maar ook aan de buurt.


Jouw plek


Een sociale, opvallende vlinder, of iemand die liever in de vertrouwde cocon blijft? Elke scout en gids verdient een plekje om volledig, veilig en onvoorwaardelijk zichzelf te zijn. Ergens waar we kunnen thuiskomen. Dat kan een hoek met keiveel kleurrijke knuffels in ons eigen scoutslokaal, maar ook die hoge klimboom in het speelbos zijn. Er is ruimte om uit te breken, om te botsen en weer verder te gaan. Maar bovenal: om te spelen en te zijn.Bron: Scouts en Gidsen Vlaanden