Info


Vanaf welke leeftijd mag mijn zoon/dochter bij de scouts? 


Het jaar waarin uw zoon/ dochter 6 jaar wordt, is het toegestaan om hem/haar in te schrijven bij de scouts. Wordt hij/zij dus in 2021 pas 6 jaar, dan kan je hem/haar inschrijven vanaf januari 2021.  
Lidgeld


Het lidgeld bedraagt €50,00 per persoon.
In deze prijs zit de verzekering van uw zoon/ dochter voor een heel scoutsjaar (incl. uitstappen, kampen en weekends) + een paar kousen + een drinkfles. Wie zich inschrijft na 1 maart betaald  een halfjaarlijks lidgeld van €20,00.

Sommige ziekenfondsen  en OCMW's hebben tegemoetkomingen om de kosten van vrije tijd te drukken (dus niet enkel het lidgeld, maar ook kampen en weekends). Daarnaast hebben verschillende gemeentes en steden ook een Uitpassysteem. Vraag er zeker naar bij de jeugd-/vrijetijddienst van je gemeente.Verzekeringen 


Je kind is verzekerd tijdens de scoutsactiviteit en op weg van en naar de activiteit.

Van zodra je je kind inschrijft en het lidgeld betaald is, ben je verzekerd. Je mag twee keer komen proberen en ook dan ben je verzekerd.

Moest er helaas toch iets mislopen, dan is de leiding op de hoogte van wat ze moeten doen. Ze zullen jullie ook alle nodige verzekeringsformulieren bezorgen.Het scoutsuniform bij scouts Sint-Joris 


Met het dragen van het scoutsuniform toon je dat je scout of gids bent en verwijs je naar de waarden van de beweging. Het scoutsuniform geeft leden en leiding de mogelijkheid om hun verbondenheid te tonen en laat toch ruimte voor een persoonlijke touch.

 

Kapoenen en Welpen: 

De Kapoenen en Welpen zijn niet verplicht een volledig scoutsuniform te kopen, aangezien zij hier vrij snel uitgroeien. 
Wat we wel van hen verwachten is dat zij het volgende dragen: 


1. Een korte broek / een rok (liefst groene kleur) >> tijdens de koude dagen is het zeker en vast toegestaan hieronder broekkousen te dragen 

2. Scoutsdas van de scoutsgroep >> aan te kopen bij de leiding (€8,00/st.) 


Sommigen dragen ook nog een Welpenpet (voor de kindjes tussen de 8 en 11 jaar), maar ook dit is niet verplicht.  


Jonngivers, Givers én leiding 

Van hen verwachten wij dat zij in perfect uniform aanwezig zijn op de vergaderingen, met uitzondering op de recent nieuwe leden of zij die graag eerst twee keer komen proberen. 

Hoe ziet een perfect scoutsuniform eruit? 


1. Scoutshemd 
2. Scoutsdas van de scoutsgoep >> aan te kopen bij de leiding (€8/st.) 

3. Een korte broek of een rok 


Op het scoutshemd horen ook nog tekens te hangen die elk hun eigen plekje krijgen (zie afbeelding). Waar kan  je de benodigdheden voor een uniform kopen? 
Dit kan zowel online via de Hopper-webinkel of in de Hopper winkel zelf (Kapellekensbaan 14, 9320 Aalst). 
TIP: voor een groene rok of groene korte broek kan je ook eens in de H&M, C&A, ... gaan kijken.


Groepslintje: krijg je van de leiding 

Takkenkenteken: krijg je van de leiding

Jaarteken: krijg je van de leiding 

België Europa: krijg je van de leiding 

Belofteteken: niet van toepassing 

Patrouillelint: niet van toepassing 

Vlaamse leeuw: zelf aan te kopen 

Provincieschild: zelf aan te kopen 

Internationaal kenteken: zelf aan te kopen

Jaarthema 2020 - 2021: 't Zal wel zijn


Welzijn bespreekbaar maken? ’ t Zal wel zijn!

Met dit jaarthema willen we een hechte sfeer creëren, waarin iedereen zich thuis voelt en vertrouwen centraal staat. Zo bieden we aandacht aan gedachten of gevoelens die anders niet in de kijker staan. Niet goed in je vel zitten? We gaan het onderwerp niet uit de weg, en zorgen voor het welzijn van elke scouts of gids. Van kapoen tot jin, van de knuffelhoek tot het onbekende bos, elke bluts of buil is welkom. Zelfs als praten moeilijk gaat, biedt onze zwijgende schouder steun. Leiding laten we niet in de kou staan en wordt ondersteund om hiermee aan de slag te gaan.  We leven ons met volle overtuiging uit tijdens een spel en praten net zo goed de sterren van de hemel bij het kampvuur.


Je even niet oké voelen? ’ t Zal wel zijn!

Dat het leven niet altijd van een leien dakje loopt, is volkomen normaal. Als scouts en gidsen liggen we wel eens in de knoop met onszelf, of ploeteren we over hobbelwegen. Samen delen we de mooie momenten, maar bieden we ook troost wanneer het even wat minder gaat. Scouting vormt een veilige haven, waar elke boot kan aanmeren, ook als hij wat geschaafd is. Leden en leiding timmeren samen aanlegsteigers en gooien op tijd een reddingsboei naar elkaar. De scouts is een plaats waar we durven vertellen dat het niet goed gaat en kunnen aangeven wat onze persoonlijke grenzen zijn. We durven onze rugzak even afgeven wanneer hij te zwaar wordt. Want scouting, da’s durven!


Jezelf kunnen zijn? ’ t Zal wel zijn!

We maken duidelijk dat het meer dan oké is om jezelf te zijn en je voluit te tonen, voor alles wat je bent en voelt. Iedereen heeft zijn eigen handleiding voor de bergen en dalen die we allemaal door trekken. De welp die ‘s ochtends vrolijk door het veld huppelt en tegen de middag geen blijf weet met zijn heimwee. Die ene jongverkenner die enthousiast meedoet met het themaspel, terwijl de anderen zich schamen. Of de stoere leidster die twijfelt aan haar eerste groepsspel. Met respect voor elkaar gaan we op verkenning en aarzelen we niet om ons binnenste grondplan in kaart te brengen en aan anderen te tonen. Onze scoutsgroep wordt een tweede thuis waar iedereen erbij kan en zichzelf kan zijn. 


Er zijn voor elkaar? ’ t Zal wel zijn!

Ook in het rumoer van de groep luisteren we naar elkaar en naar onszelf. We verleggen samen grenzen en weten dat het ook uitdagend kan zijn om even halt te houden. We bouwen samen aan scouting, een plaats waar we zorgen voor elkaar en waar we respect hebben voor elke unieke ik, met een regenboog aan gevoelens. Zo vormt de groep een warm nest, waarin ruimte is voor zowel schouderklopjes als high fives, voor knipogen en knuffels. We blussen brandjes en gaan onvoorwaardelijk voor elkaar door het vuur gaan. 


Neen zeggen? ’ t Zal wel zijn!

Je eigen kronkels, sluipwegen en grenzen kunnen aangeven is een troef, niet het minst omdat ze voor iedereen anders zijn. Net daarom willen we dit jaar onze kleurrijke gevoelens in de verf zetten. Leiding staat klaar met dat gezond duwtje in de rug maar de keuze om nee te zeggen blijft voor handen. Nee zeggen is een tweerichtingsstraat, waarin iedereen zonder aandringen zijn bestemming bepaalt. Leiding en leden dragen samen bij aan het bewaren en respecteren van emotionele grenzen. 

‘t Zal wel zijn! Een jaarthema dat even uitdagend als relevant is. We gaan ermee aan de slag,  zoals steeds op en top scoutesk: met onbevangen speelsheid en onverslijtbare vriendschappen. Alle oplossingen gaan we onderweg niet vinden, misschien lopen we zelfs af en toe wat verloren. Samen bouwen we aan sterke fundamenten en verliezen we nooit de draagkracht van de leidingsploeg uit het oog. Oplappen, aansterken, of bijschaven: het belang van de groep, en iedereen die er deel van uitmaakt, staat voorop. Leiding biedt een luisterend oor, zorgt voor geborgenheid en af en toe wijze raad. Ook geven ze zelf aan wanneer het hun petje overstijgt. We staan nooit alleen en zijn elkaars vangnet waar nodig. Zo werken we vlijtig verder aan een wereld die beter is dan we haar gevonden hebben.


Bron: Scouts en Gidsen Vlaanderen 

©Scouts Sint-Joris Aalst 2020  

Roklijf 4 - 9300 AALST

info@scoutssintjoris.be