Vanaf welke leeftijd mag mijn zoon/dochter bij de scouts?

Het jaar waarin uw zoon/ dochter 6 jaar wordt, is het toegestaan om hem/haar in te schrijven bij de scouts. Wordt hij/zij dus in 2022 pas 6 jaar, dan kan je hem/haar inschrijven vanaf januari 2022.

Lidgeld

Het lidgeld bedraagt €40,00 per persoon.
In deze prijs zit de verzekering van uw zoon/ dochter voor een heel scoutsjaar (incl. uitstappen, kampen en weekends).
Wie zich inschrijft na 1 maart betaald  een halfjaarlijks lidgeld van €20,00.

Sommige ziekenfondsen  en OCMW's hebben tegemoetkomingen om de kosten van vrije tijd te drukken (dus niet enkel het lidgeld, maar ook kampen en weekends). Daarnaast hebben verschillende gemeentes en steden ook een Uitpassysteem. Vraag er zeker naar bij de jeugd-/vrijetijddienst van je gemeente.

Verzekeringen

Je kind is verzekerd tijdens de scoutsactiviteit en op weg van en naar de activiteit.

Van zodra je je kind inschrijft en het lidgeld betaald is, ben je verzekerd. Je mag twee keer komen proberen en ook dan ben je verzekerd.

Moest er helaas toch iets mislopen, dan is de leiding op de hoogte van wat ze moeten doen. Zij zullen jullie ook alle nodige verzekeringsformulieren bezorgen.

Het scoutsuniform bij scouts Sint-Joris

Met het dragen van het scoutsuniform toon je dat je scout of gids bent en verwijs je naar de waarden van de beweging. Het scoutsuniform geeft leden en leiding de mogelijkheid om hun verbondenheid te tonen en laat toch ruimte voor een persoonlijke touch.

Kapoenen en Welpen:

De Kapoenen en Welpen zijn niet verplicht een volledig scoutsuniform te kopen, aangezien zij hier vrij snel uitgroeien.
Wat we wel van hen verwachten is dat zij het volgende dragen:

1. Een korte broek / een rok (liefst groene kleur) >> tijdens de koude dagen is het zeker en vast toegestaan hieronder broekkousen te dragen

2. Scoutsdas van de scoutsgroep >> aan te kopen bij de leiding (€8,00/st.)

Sommigen dragen ook nog een Welpenpet (voor de kindjes tussen de 8 en 11 jaar), maar ook dit is niet verplicht.

Jonngivers, Givers én leiding

Van hen verwachten wij dat zij in perfect uniform aanwezig zijn op de vergaderingen, met uitzondering op de recent nieuwe leden of zij die graag eerst twee keer komen proberen.

Hoe ziet een perfect scoutsuniform eruit?

1. Scoutshemd
2. Scoutsdas van de scoutsgoep >> aan te kopen bij de leiding (€8/st.)

3. Een korte broek of een rok

Op het scoutshemd horen ook nog tekens te hangen die elk hun eigen plekje krijgen (zie afbeelding).

Waar kan  je de benodigdheden voor een uniform kopen?
Dit kan zowel online via de Hopper-webinkel of in de Hopper winkel zelf (Kapellekensbaan 14, 9320 Aalst).
TIP: voor een groene rok of groene korte broek kan je ook eens in de H&M, C&A, ... gaan kijken.

Groepslintje: krijg je van de leiding

Takkenkenteken: krijg je van de leiding

Jaarteken: krijg je van de leiding

België Europa: krijg je van de leiding

Belofteteken: niet van toepassing

Patrouillelint: niet van toepassing

Vlaamse leeuw: zelf aan te kopen

Provincieschild: zelf aan te kopen

Internationaal kenteken: zelf aan te kopen

Jaarthema 2021 - 2022 : Dromenland in zicht!

Dit jaar varen we mee op een fantastisch inlevingsschip, op zoek naar ons eigen dromenland. Zorgeloos op verkenning naar het magische gouden randje van scouting.

Scouts en gidsen. Speelse durvers en dappere dromers. Samen brengen we onze fantasie tot leven en worden grootse dromen plots onvergetelijke verhalen. Voor iedereen anders, maar nooit ver weg. Zo roepen we samen of alleen: dromenland in zicht!

Geen droom is te gek, te groot, te vergezocht.

Bedenk wat je als leidingsploeg, tak, groep, scout of gids wil bereiken. Alles kan. Kleur eens buiten de lijntjes en laat tradities geen obstakels zijn voor nieuwe ideeën. Zo kan je beginnen dromen als individu, maar ook als groep. Luister naar elkaar want elke droom telt.

Laat dromen niet gewoon dromen blijven.

Werk ernaartoe! Test ideeën uit! Wat is de meest zotte en fantasierijke manier om jullie droom te laten uitkomen? Probeer het eens! De scouts is een ideale oefenruimte om te experimenteren.

Fantasie? Meer is meer.

... het brengt je van wolkenkastelen naar wolvenlegers. Het is de choco op onze kampboterham die alles dat tikkeltje onvergetelijker maakt. Op zoek naar de magie. Met alledaags materiaal en een beetje inventiviteit gaan de poorten naar elke fantasiewereld open. Zo wordt elke klassieker een unieke ervaring, zelfs voor de doorwinterde scout of gids.

Ongeremd knoeien en groeien.

Lerend en fantaserend onze talenten ontdekken. Maar ook grandioos verliezen en nieuwe vriendschappen verkennen. Zo wordt spel meer dan spelen alleen. Stap uit je comfortzone en tuimel de fantasiewereld in. Daar wachten onverwacht wonderlijke avonturen. Al spelend verliezen kinderen en jongeren zichzelf in een zorgeloze droomwereld.

Verhalen brengen onze eigen ideeën tot leven.

Ze rollen de rode loper uit naar een onbegrensde droom- of fantasiewereld. We vergroten de inleving nog meer als we samen met de leden nieuwe verhalen bedenken. En verder dan dat! We vertellen niet enkel verhalen, we creëren ze!

Scouts en gidsen, blikken vooruit: er is Dromenland in zicht!

Bron: Scouts en Gidsen Vlaanden